В Девня ще се горят опасни отпадъци, докато папагалите продължават да чоплят семки


В град Девня ще се горят опасни и неопасни отпадъци на 300 метра от жилищен блок и на километър от квартал Река Девня.

Тежките метали, които ще съсипят човешкото здраве, природата и почвите, са пропуснати в доклада на експертите за оценката върху въздействието на околната среда. Също така, в докладът не се коментира какво ще се случи при една голяма авария на тази инсталация, а тя може и да се взриви.

Въпреки това рушветчиите от РИОСВ във Варна са одобрили докладът.

От дейността на експерименталната инсталация ще бъдат засегнати всички населени места в радиус най-малко от 9 километра.

ВИЖТЕ ОЩЕ: В Девня ще заработи още един завод - за преработка на стари автомобилни гуми

А най-големия парадокс е, че доклада е изготвен по поръчка на инвеститора, фирмата "Ви Пи Екосолюшънс", която е платила на екипа учени едни пари, но никой не казва колко. Досетете се сами при това положение колко "независим" може да бъде този доклад.

Фирмата „Ви Пи Екосолюшънс“, която е водеща в консорциума, спечелил обществената поръчка за обезвреждане на трихлоретана от фалиралия завод „Полимери“. Наскоро избраните от нас лентяи и продажници, общинските съветници на Девня гласуваха на мястото на "Полимери" да се построи химически завод и явно инвеститора иска да си обезврежда отровите в град Девня, защото така излиза по-евтино.

Община Девня покани жителите на града, за публично
ОБСЪЖДАНЕ НА ИНВЕСТИЦИОННОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ИНСТАЛАЦИЯ ЗА ТЕРМИЧНА ПРЕРАБОТКА НА ОТПАДЪЦИ В ГРАД ДЕВНЯ, но го обяви броени дни преди това, и така голяма част от гражданите на Девня останаха неинформирани за събитието, на което присъстваха едва няколко човека. Там е бил и пиара на общината, който не е написал нито ред от това обществено обсъждане. Днес му се обадих и го помолих да ми даде повече обяснения, защото той е чел доклада и е задавал неудобни въпроси, но той отказа и ми каза, че Девня повече не го интересува и че е споделил доклада още миналата неделя и всеки може да го прочете.

Един гражданин е заснел част от обсъждането, ето го и него:

ВИДЕО 1

ВИДЕО 2

На вниманието на всички девненци споделяме факта, че ще се отделят аерозоли на тежки метали! Ето и справка за някои от тях:

ТАЛИЙ
(от Уикипедия)

Талият е силно токсичен и поради това се използва в отрови за плъхове и инсектициди, но това му използване е намаляло или дори премахнато преди векове. Талият често е бил използван за убийства и поради тази причина е получил прякора „Отровата на отровителя“ и „Пудрата на наследството“ (заедно с арсена).

КАДМИЙ
(от Уикипедия)

Постъпването на завишено количество кадмий в човешкия организъм води до анемия, поражение на черния дроб и бъбреците, кардиопатии – термин, употребяван за заболявания на сърцето с неясна причина, емфизема на белите дробове (атрофия на преградките между отделните алвеоли), остеопороза, деформация на скелета, развите на хипертония. Симптоматика за отравяния от кадмий е белтък в урината, поражения на централната нервна система, остри болки с костите. Кадмият влияе и върху кръвното налягане и може да бъде причина за образуване на камъни в бъбреците. Проникването на кадмия става по дихателен път и през наранена кожа. По-малко от 50 % от вдишвания кадмий се абсорбира. Отлага се в черния дроб, от там бавно преминава в бъбреците, където се установяват най-високите му концентрации. Отделянето на кадмия от организма е много бавно. Необходими са около 10 години, за да се отдели половината от количеството му в черния дроб и бъбреците. Освен чрез вдишване, кадмият може да проникне в организма и чрез храносмилателния тракт. Той се утаява в почвата, откъдето попада в растенията и чрез храната попада в организма. 

ЖИВАК
(от Уикипедия)

Живачните аерозоли оказват влияние върху функциите на мозъка, нервната система и бъбреците. Той не е опасен за здравето като първичен живак – срещащ се в термометрите. Опасни са аерозолите на живака. Действието на живака в/у организмите се дължи на способността му да се свързва трайно с клетъчните ензимни системи, особено в бъбреците и мозъка.

От тук можете да изтеглите въпросният "независим" доклад на "експертите" (285 страници Ала-Бала) ->> Изтегляне на доклада

Популярни публикации

ПОСЛЕДНО