Работници от Агрополихим - Девня излязоха на протест пред портала на химическия завод

НАПРЕЖЕНИЕ В "АГРОПОЛИХИМ" - ДЕВНЯ! РАБОТНИЦИ ПОИСКАХА ДОСТОЙНО ЗАПЛАЩАНЕ НА ТРУДА СИ

работници на агрополихим - протест

Работници и служители на химическия завод "Агрополихим" в Девня днес излязоха на спонтанен протест пред портала на предприятието. Те негодуват срещу обидно ниското заплащане и лошите условия на труд в грозно побългарената белгийска компания, закупила активите на завода за 1 долар по време на престъпната приватизация на Иван Костов.

"Подкрепяме преговорите на синдикатите с ръководството", заявиха за "Девня - древна и модерна" участници в демонстрацията, като подчертаха, че нетната печалба на дружеството за 2018 година надхвърля 33 млн. лева и че то няма кредитни задължения. На този фон шлосери и електротехници в завода получават средно по 700 лева месечна заплата, а други са на минимална.

"Как да си плащаме кредитите, сметките и да издържаме децата си?!", питат те и разказват, че щатът в администрацията на "Агрополихим" бил твърде раздут със синекурни длъжности, а служителите там получавали двойно повече спрямо работниците.

За протестиращите е обидно, че съпругата на изпълнителния директор Филип Ромбаут, която иначе го играе зоозащитничка, носи ботуши от крокодилска кожа, чиято цена се равнява на едногодишната заплата на работник, ежедневно работещ в нездравословни и животозастрашаващи условия на труд.

Крайно негативна реакция спрямо спонтанния протест е изразил пред представители на КТ "Подкрепа" другият изпълнителен директор - Красимир Бербенков, който заявил пред синдикатите, че заплатите на служителите и работниците в предприятието били средно с 80% по-високи от стандарта за страната и че работодателят спазвал всички клаузи в колективния трудов договор.

Протестиращите са категорични, че ако исканията им за по-високи заплати не бъдат удовлетворени, ще предприемат ефективни стачни действия и ще блокират работата на "Агрополихим".

Подкрепяте ли техните искания?

Популярни публикации

ПОСЛЕДНО