Осъдиха условно Атанас Кузев - бившият кмет на Девня

 бившия кмет на общината Атанас Кузев

Районният съд в Девня постанови условна присъда за бившия кмет на общината Атанас Кузев, който бе признат за виновен в длъжностно присвояване в големи размери. Наказанието, което съдът наложи на Кузев, е 3 години затвор, отложени с 5-годишен изпитателен срок, в рамките на който бившият кмет е лишен от право да заема държавна и обществена длъжност.

Съдът уважи и гражданския иск, който заведе Община Девня срещу Кузев, и той ще трябва да върне в местната хазна 38 292 лева.

Присъдата не е окончателна, защото вероятно ще бъде обжалвана от Атанас Кузев. Девненската районна прокуратура по всяка вероятност също ще атакува тази присъда, защото поиска ефективно наказание за бившия кмет, което да бъде между минималния и средния размер за този тип престъпления, тоест някъде около 5 години затвор.

На първа инстанция делото срещу бившия кмет на Девня се проточи над година и половина, след като първоначално Кузев бе оправдан. Варненският окръжен съд обаче върна делото за ново разглеждане на друг състав поради фрапиращи процесуални пропуски и нарушения, допуснати в хода на съдебното следствие. Мотивите на съдийката Даниела Вълева, която бе докладчик по делото и оправда Атанас Кузев, бяха определени като „незаконосъобразни“.

ВИДЕО: Протака ли се дело за злоупотреби с горива от длъжностно лице в община Девня?

Престъплението, за което е подсъдим бившият управник, е извършено в периода от 28 август 2009 до 31 май 2015 г. Установено е, че като длъжностно лице Атанас Кузев е присвоил 18 244 литра дизелово гориво на стойност 43 469, 96 лева, 14 621, 26 литра бензин на стойност 34 672, 04 лева, както и други вещи, които не били свързани с експлоатацията на служебния джип “Волво”. Общата стойност от престъпната дейност възлиза на 78 378, 34 лева, което представлява големи размери, сочи назначената по досъдебното производство съдебно-счетоводна експертиза.

длъжностно лице Атанас Кузев

По договор с “Лукойл България” ЕООД била предоставена карта за зареждане с гориво на община Девня, с която бившият кмет зареждал управлявания лично от него служебен дизелов автомобил “Волво”. Зарежданото дизелово гориво значително надвишавало възможния разход според техническите параметри на автомобила.

Със същата карта са зареждани и значителни количества бензин. Плащани са и скъпи алкохолни напитки и цигари в различни бензиностанции в страната. Не са съставяни пътни листи или документи, които да доказват необходимостта от извършване на тези разходи.

Популярни публикации

ПОСЛЕДНО